Endodontie si chirurgie endodontica

In lipsa tratamenului adecvat si realizat neaparat de un medic competent in acesta specialitate, poate sa apara un abces dentar si in final poate sa se piarda si dintele.

Un tratament endodontic corect implica mai multe sedinte si mult timp alocat acestei manopere. Este necesara o radiografie digitala preoperatorie, dupa care se incepe tratamentul propriu-zis. Tratamentul trebuie sa se desfasoare in izolare perfecta cu diga si sa se masoare electronic lungimea canalelor dentare cu ajutorul apex locatorului. Lucrul cu sistem de magnificatie (lupe dentare/ microscop) ajuta mult la cresterea calitatii. Simtul tactil al unui specialist experimentat va face diferenta in rezultatul tratamentului. La ora actuala rezultatele cele mai bune in timp sunt obtinute in urma tratamentului endodontic cu instrumentar rotativ si condensare verticala la cald. Urmeaza o radiografie intermediara si la final radiografia de control final. In final se trece la obturatia coronara definitiva.

In general se prefera un tratament conservativ, de fiecare data cand este posibil, lasand varianta chirurgicala la sfarsit ca ultima solutie.

 

O carie simpla netratata la timp poate evolua spre o carie complicata cu o pulpita sau gangrena pulpara. In acest caz este nevoie de un tratament endodontic.

Endodontia reprezinta specialitatea medicala care se ocupa cu tratamentul radacinilor dentare/canalelor dentare. Presupune indepartarea pulpei dentare inflamate sau necrozate/gangrenate din interiorul dintelui, urmata de inlocuirea acesteia cu materiale de obturatie de lunga durata.

Exista situatii in care apare si o difuzare a procesului infectios in osul din jurul radacinii dentare, avand punctul de plecare dintele infectat. In unele situatii este necesara indepartarea acestuia pe cale chirurgicala si reconstructia defectului osos utilizand granule de os artificial si o membrana de colagen resorbabila (regenerare tisulara ghidata).

Ultima etapa a tratamentului dentar este reprezentata de restaurarea finala a coroanei dentare.

                 © 2017 Totate drepturile rezervate Centrul Stomatologic Moga

                           Contact

              Strada Septimiu Albini, Nr. 23  ap. 5 Cluj-Napoca, 400457, Cluj, Romania

              Programare telefonica (+40) 0740 000 767, (+40) 0731 910 742, 0364 157 885

              Email: office@centrulstomatologicmoga.com

 

      Program de lucru:

Luni - Vineri                     16:00 - 20:00

Sambata - Duminica                 Inchis