Implantologie

O simpla radiografie dentara nu este suficienta pentru a insera un implant si are doar rol orientativ. Este necesara o tomografie dentara (CT dentar) care realizeaza o reconstructie 3D a intregii zone, in care se identifica toate elementele anatomice de vecinatate si se fac simularile cu diverse tipuri de implante.

 

Pentru a avea succes trebuie respectat principiul minimei invazivitati in timpul inserarii. De asemenea si obiceiurile nesanatoase ale pacientului vor trebui revizuite daca acesta doreste ca sa pastreze cat mai mult timp implantul in cavitatea orala. Astfel igiena dentara este esentiala, la fel si renuntarea la fumat.

 

Implantul dentar este o structura etalica inserata artificial in os si din acest motiv nu poseda mijloacele de aparare pe care le poseda un dinte natural. Orice inflamatie a gingiei inconjuratoare va afecta rapid si osul de dedesubt care va reactiona in general prin resorbtie si va determina pierderea implantului in lipsa unei interventii promte. Din acest motiv selectarea riguroasa a pacientilor asigura o buna rata de success (peste 90%) a implantologiei moderne. In cabinetul nostru si noi practicam o selectare riguroasa a pacientilor care vor urma tratamentul de implanologie ceea ce ne asigura succesul mentinerii pe termen lung a implantului.

 

Trebuie retinut ca exista doua tipuri principale de implanturi. Cele cu incarcare imediata si cele cu incarcare dupa 4-6 luni. Noi preferam a doua varianta. Motivul principal este reprezentat de modul de vindecare a locului inserarii implantului. In momentul inserarii implanutului, la nivel microscopic(celular) debuteaza un proces de liza osoasa care dureaza in medie cam 100 de zile (cam 3 luni) dupa care incepe formarea osoasa care are cam aceasi durata. Din acest motiv implantul care in acesta perioada este plasat intraosos submucos nu trebuie incarcat cu forte pentru a permite o buna osteo-integrare. Daca in schimb este incarcat functional cum se intampla cu implantele imediat inserate si incarate cu lucrari protetice, vindecare din jurul implantului nu se realizeaza cu tesut osos ci cu tesut conjunctiv iar studiile arata ca acest gen de vindecare reduce durata de viata a implantului cu peste 50%.

 

O alta etapa esentiala in implantologie este etapa protetica, care, din cauza faptului ca este vorba de o structura artificiala inserata in os, trebuie sa fie extrem de precisa. Trebuie respectat cu strictete principiul pasivitatii structurilor protetice si al adaptarii ocluzale protetice perfecte.

 

In concluzie pentru un implant inserat in cavitatea orala, daca in primele 6 luni nu au aparut probleme si pacientul respecta indicatiile medicului, sansele ca acesta sa se piarda se reduc simtitor. Daca dupa incarcarea protetica in urmatoarele 6 luni nu apar probleme si pacientul in continuare respecta indicatiile primite, sansa ca implantul sa reziste in cavitatea orala sunt maxime.

 

Implantologia este o disciplina aparte care necesita experienta clinica si cunostiinte multiple precum si o competenta in implantologie, si din acest motiv este bine sa fie practicata doar de persoane competente in acest sens iar selectarea cazurilor destinate implantologiei trebuie sa fie riguroasa.

Implantologia dentara este specialitatea medicala care se ocupa cu inserarea de implante metalice din titan in locul radacinilor dentare lipsa. In timpul manoperelor chirurgicale de insertie a implantului dentar se utilizeaza aat os sintetic cat si o membrana de colagen resorbabila. Dupa perioada de osteointegrare a implantului se poate trece la protezarea spatiului edentat.

Estetica dentara inglobeaza si etapa de implantologie si urmareste corectarea aspectului facial prin diverse mijloace: albiri dentare, refacerea obturatiilor, protetice si nu in ultimul rand chirurghicale.

Trebuie retinut ca implantologia nu este indicata pentru orice pacient si nu trebuie considerata o interventie chirurgicala banala. Un tratament implantologic de succes necesita din start o analiza detaliata a starii generale de sanatate a pacientului urmata de analiza viitoarei zone in care va fi inserat implantului.

                 © 2017 Totate drepturile rezervate Centrul Stomatologic Moga

                           Contact

              Strada Septimiu Albini, Nr. 23  ap. 5 Cluj-Napoca, 400457, Cluj, Romania

              Programare telefonica (+40) 0740 000 767, (+40) 0731 910 742, 0364 157 885

              Email: office@centrulstomatologicmoga.com

 

      Program de lucru:

Luni - Vineri                     16:00 - 20:00

Sambata - Duminica                 Inchis