Ortodontia copilului si adultului

Din aceste considerente noi incurajam parintii sa aduca copiii de mici la medicul stomatolog chiar incepand cu varsta de 2 ani. Primele sedinte reprezinta sedinte in care totul se petrece ca o joaca cu copilul pentru ca in final sa dobandeasca incredere in medic si sa il vada ca pe un prieten. Practic pe acesta cale copilul va fi instruit in privinta igienei dentare, dintii care sunt mai susceptibili la carie vor fi sigilati, anomaliile dentare de pozitie si forma vor fi corectate si in final se va obtine o dantura fara probleme in perioada adulta.

 

Orice dinte se poate caria dar exista unele zone mai susceptibile la carie si anume santurile si fosetele molarilor temporari si ai premolarilor si molarilor definitivi. Daca imediat dupa eruptie se realizeaza sigilarea acestora, practic sansa sa apara o carie se reduce foarte mult, existand posibilitatea ca sa ajunga la varsta adulta fara nici o carie. Sigilarea consta in umplerea cu un strat fin de material compozit al santurilor si fosetelor dentare impiedicand expunerea acestor zone mediului cavitatii orale.

 

Inca din dentantia de lapte se manifesta primele simptome ale anomaliilor dento-maxilare si se accentueaza in dentatia definitiva. Din acest moment al debutului simptomelor se poate realiza un aparat ortodontic mobilizabil care se poarta doar noaptea si care va ghida dezvoltarea maxilarelor si eruptia dintilor. Cu cat este realizat mai devreme cu atat mai repede anomalia se va corecta si tratamentul va fi mai usor suportat de copil. Durata medie a purtarii unui aparat ortodontic mobilizabil este in jur de 2 ani. Sunt confectionate din acrilat si este de obicei personalizat in functie de dorintele copilului.

 

Aparatele ortodontice fixe de obice sunt indicate cand sunt prezenti pe arcada toti dintii definitivi, deci din perioada adolescentei si pana la varsta a treia. Durata medie a purtarii unui aparat ortodontic fix este in medie de 2 ani. Bracketurile sunt de mai multe categorii in functie de necesitatile estetice ale pacientului: metalice, ceramice, transparente etc.. Toate bracketurile au aceasi eficienta, diferenta este doar estica pe care o confera.

 

In concluzie, pentru a avea o dantura perfecta este nevoie de urmarirea inca din copilarie a dezvoltarii aparatului dento-maxilar si de realizarea tratamentelor dentare necesare. Este de asemenea important de retinut ca este necesara vizita la medicul stomatolog la un interval de 6 luni pentru a prevenii orice carie si a intercepta in timp util orice anomalie dentara.

O dentitie sanatoasa la o persoana adulta se pregateste inca din copilarie. Dintii de lapte nu sunt copii fidele ale dintilor definitivi ci au anumite particularitatii anatomice care influenteaza mult tratamentul acestora.

Importanta dintilor de lapte este covarsitoare in buna dezvoltare a copilului si eruptia dintilor definitivi si din acest motiv neglijarea acestora pe motivul ca se vor pierde oricum este total eronata.

Copilul de mic trebuie deprins cu o igiena corecta si cu vizita la medicul stomatolog. O vizita la medicul stomatolog doar in momentul in care exista dureri, nu doar va creea un sentiment neplacut copilului care deja are dureri, ci poate creea chiar o teama si o aversiune fata de stomatolog. Acest aspect poate avea ca repercusiune o fobie sau teama fata de stomatologie si in final o serie de probleme dentare.

                 © 2017 Totate drepturile rezervate Centrul Stomatologic Moga

                           Contact

              Strada Septimiu Albini, Nr. 23  ap. 5 Cluj-Napoca, 400457, Cluj, Romania

              Programare telefonica (+40) 0740 000 767, (+40) 0731 910 742, 0364 157 885

              Email: office@centrulstomatologicmoga.com

 

      Program de lucru:

Luni - Vineri                     16:00 - 20:00

Sambata - Duminica                 Inchis